Till innehållet
Allmänt

Gravida börjar vaccineras mot kikhosta i Österbotten 


Kikhosta är farlig för under 1-åringar och i synnerhet för nyfödda som ännu inte hunnit få den vaccindos som ges till bebisar i tre månaders ålder.

”Fler fall av kikhosta i Österbotten än under föregående år”

Orsaken till den nya rekommendationen är det ökade antalet fall av kikhosta i Finland och i övriga Europa, och i synnerhet bland yngre åldersgrupper.

– Även i Österbotten har vi haft fler fall av kikhosta än under de föregående åren, och i en del familjer och på en del arbetsplatser har det förekommit lokala epidemier, bekräftar infektionsöverläkare Silvia Grönroos-Pada.

Den nyfödda skyddas när mamman vaccineras under graviditeten

– Det att mamman vaccineras mot kikhosta under graviditeten är tryggt för både mamman och fostret. Antikroppar mot kikhosta överförs från mamman till fostret, vilket skyddar den nyfödda mot kikhosta. Boosterdosen (dtap) ges i samband med ett rutinbesök på mödrarådgivningen under graviditetsvecka 16–32, berättar Grönroos-Pada.

Vaccinet kan vid behov också tas senare under graviditeten. Enligt rekommendationen bör man ges en ny boosterdos i samband med varje graviditet. Det är frivilligt och gratis att vaccinera sig.

Vaccin mot kikhosta – en del av det nationella vaccinationsprogrammet

Enligt det nationella vaccinationsprogrammet vaccineras barn mot kikhosta på rådgivningen vid tre, fem och tolv månaders ålder samt vid 4 års ålder. Dessutom erbjuds alla 14–15 åringar samt 25-åringar en boosterdos.

Gravida kvinnor ges en dtap-boosterdos mot kikhosta i nästan alla EU-länder och i många andra höginkomstländer.

Symtomen varierar från ålder till ålder

Kikhosta smittar som droppsmitta. I och med att en genomgången kikhosta inte ger ett bestående skydd kan man insjukna i kikhosta flera gånger under sitt liv. Ett typiskt symtom på kikhosta är långvarig hosta som varar i flera veckor och som i allmänhet kommer i attacker.

I synnerhet hos små barn kan inandningen försvåras i samband med hostattacken, varvid det kan höras ett kiknande ljud som är typiskt för kikhosta. Hostattackerna kan också sluta med att barnet kräks. Mellan attackerna mår barnet i allmänhet bra och har få symtom.

Hos små bebisar kan symtomen vara atypiska och i början kan hostan saknas helt. Till en början kan det enda symtomet vara kväljningar, kräkningar eller andningsuppehåll. Redan vid en misstanke om att en bebis har kikhosta bör man kontakta vårdbehovsbedömningen tfn 06 218 9000.