Familjevård för äldre startar i Österbotten – informationstillfällen i november
Familjevård för äldre erbjuds i nästan alla välfärdsområden i Finland och startas nu i Österbotten. Till en början prövas familjevården som avlösning för närståendevårdare.
– Familjevårdaren åker hem till vårdtagaren för att ta hand om denne under en överenskommen tidsperiod. Tidigare har avlastningen ordnats t.ex. på intervallvårdsenheter, men nu vill vi erbjuda möjligheten att få vård i hemmet även under närståendevårdarens ledighet, säger Stina Nyman, servicehandledare.
Familjevårdaren utför inga sjukvårds- eller medicinska uppgifter, utan koncentrerar sig på att hjälpa till med hygien, påklädning och matlagning, beroende på situationen. Familjevårdaren fungerar liksom en närståendevårdare när närståendevårdaren är ledig.
– Arbetsuppgifterna beror på den vårdbehövandes tillstånd och vardag, säger Nyman.
Familjevårdaren är en hjälte i vardagen
Det krävs ingen vårdutbildning eller arbetserfarenhet inom vården. Vem som helst som är myndig kan anmäla intresse för uppgiften. Familjevårdare betalas ett arvode.
– Det är bra att vara intresserad av äldre och deras angelägenheter. Såväl pensionärer som studerande kan fungera som familjevårdare inom ramen för sina egna möjligheter och resurser, säger servicehandledare Nina Koskela.
Familjevårdens styrkor är varaktiga relationer, kontinuitet och hemmet som livsmiljö enligt Familjevårdsförbundets webbplats. Familjevårdaren är därför en slags vardagshjälte.
– En närståendevårdare kan ta ledigt med lägre tröskel, eftersom hen kan lita på att den närstående blir väl omhändertagen i sitt eget hem och inte behöver använda tid för att förflytta sig, säger Koskela.
Förberedande utbildning för att kunna arbeta med äldre
Välfärdsområdet anordnar en förberedande utbildning för blivande familjevårdare för att förbereda dem för arbetet som familjevårdare.
– Det blir åtta utbildningsträffar på vardagskvällar. Vi planerar att ordna träffar varannan vecka och under veckorna däremellan har vi hemuppgifter som en del av utbildningen, berättar Koskela.
Det första utbildningstillfället ordnas i början av 2025 och de nya familjevårdarna kan börja arbeta på våren. Målet är att hitta familjevårdare och vårdbehövande som bor nära varandra.
– Vi försöker även ta vårdarens och den vårdbehövandes intresseområden i beaktande. Familjevårdaren kan även påverka hur många timmar hen vill arbeta och hur sjuka vårdbehövande hen vill vårda, förklarar Nyman.
Mer information om familjevården på informationstillfällen
Mer information om familjevården ges på informationstillfällen som hålls i november.
– Vi hoppas att alla som är ens lite intresserade av familjevård deltar i våra informationstillfällen. Genom att delta i informationstillfälle binder man sig inte till något, utan man får sedan i lugn och ro fundera över om man kan tänka sig att bli familjevårdare, uppmuntrar Koskela.
Två informationstillfällen ordnas på distans medan tre är fysiska närvaromöten. De informationstillfällen som ordnas på plats kräver ingen förhandsanmälan. Alla tillställningar hålls kl. 16.30-17.30.
- 12.11 Vasa centralsjukhus, Byggnad Y3, auditoriet Örnen, Sandviksgatan 2-4, 65100 Vasa
- 18.11 Malmska sjukhuset, Otto-salen, Kållbyvägen 7, 68600 Jakobstad
- 20.11. Närpes servicecenter (Gula Paviljongen) – G-ingången, Kyrkvägen 6, 64200 Närpes
Alla informationstillfällen är tvåspråkiga. Dessutom ordnas ett svenskspråkigt och ett finskspråkigt distanstillfälle via Teams. Dessa distanstillfällen kräver en förhandsanmälan dit en länk skickas per e-post till dem som anmält sig.
- 25.11 distanstillfälle på finska via Teams
- 26.11 distanstillfälle på svenska via Teams
Om du inte kan delta i något av informationstillfällen men är intresserad av familjevård kan du skicka e-post till nina.koskela@ovph.fi eller stina.nyman@ovph.fi. Uppge inte dina personuppgifter i meddelandet.
Familjevård för äldre utvecklas som en del av det EU-finansierade Prima Botnia-projektet inom Österbottens välfärdsområde.